Project Description

Cornale Crosslinking

Corneale crosslinking is een techniek die meer en meer wordt toegepast, voornamelijk bij keratoconus. Bij keratoconus treedt een vaak progressieve verdunning en vervorming op van het hoornvlies (voorste laagje van het oog) waardoor het zicht minder goed wordt. Crosslinking zorgt ervoor dat het hoornvlies weer steviger en stabieler wordt. Daardoor wordt keratoconus afgeremd, of meestal volledig gestopt.

Bij crosslinking wordt er riboflavine (een stof afgeleid van vitamine B2) op het hoornvlies gedruppeld. Het hoornvlies gaat dit langzaam opnemen tot ze wat diffuus geel kleurt van de Riboflavine. Daarna wordt het hoornvlies gedurende 10 of 30 minuten belicht met UV licht. De combinatie van Riboflavine met UV licht op het hoornvlies zorgt ervoor dat er “crosslinks” ontstaan. Dat zijn kruisverbindingen tussen verschillende collageenvezels, en die zorgen juist voor de stevigheid van het hoornvlies.

Soms wordt crosslinking ook voor andere indicaties gebruikt: bij kerato-ectasie (een hoornvlies dat na laser te dun of instabiel is geworden, wat zeer zelden voorkomt) of bij infecties.