Project Description

Eerste generatie ooglaser: PRK en LASEK

PRK en LASEK zijn de technieken die het eerst werden ontwikkeld om de ogen te laseren.  Soms wordt deze techniek om technische en om veiligheidsredenen verkozen boven andere technieken; dit hangt af van de metingen die op voorhand gebeuren bij de oogarts. PRK en LASEK zijn zogenoemde ‘surface ablation’ technieken: hierbij gaat de laser zeer oppervlakkig werken op het hoornvlies, terwijl dit bij de andere technieken dieper in het hoornvlies gebeurt. Het voordeel van dit oppervlakkig te doen, is dat er (in vergelijking met LASIK) minder weefsel wordt veranderd, en er dus een steviger hoornvlies achterblijft. We gaan dit dus verkiezen wanneer we weten dat het hoornvlies al op voorhand aan de dunne kant is.  Ook bij bepaalde hobby’s of beroepen kan het zijn dat we liever geen hoornvliesflap hebben zoals bij LASIK: hier zou (in theorie) een zware klap op het oog het flapje wat kunnen verplaatsen. Politieagenten of militairen gaan we dus bij voorkeur met een oppervlaktetechniek gaan behandelen, zodat ook bij eventuele trauma’s dit zeker geen problemen kan opleveren.

Nauwkeurig

Onze laser van Carl Zeiss is van de laatste generatie, voor de best mogelijke resultaten

Tijdens de ingreep is er continu eyetracking, zodat de laser elke laserpuls perfect juist kan plaatsen

Veilig

Kan ook veilig bij een dunner hoornvlies worden toegepast

Gecontroleerd

Onze lasertracker controleert 500 keer per seconde de positie van het oog, en past zijn behandeling hier op aan.

Tragere genezing

Na 72u verdwijnt de irritatie en het branderig gevoel

Tragere recuperatie

De eerste week is het zicht na LASEK of PRK duidelijk minder goed. Nadien is het zicht al 7 a 8/10, en wordt het de weken erna perfect.

Hoe wordt deze techniek uitgevoerd?

Eerst wordt het meest oppervlakkige laagje van het hoornvlies (het epitheel) verwijderd. Bij PRK wordt dit met tetracaïne losgeweekt en verwijderd, bij LASEK wordt dit met een lichte alcoholoplossing gedaan. Bij LASEK kan dan soms dit laagje opzij worden geschoven, om dan op het eind van de ingreep weer het hoornvlies mee te bedekken. Daarna zal de MEL90 excimerlaser van Carl Zeiss zeer nauwkeurig de correctie in het hoornvlies laseren. Daarna gaan we (afhankelijk van de grootte van de correctie en de chirurg) mitomycine aanbrengen zodat de genezing verloopt zonder vorming van littekenweefsel. Vervolgens gaan we een beschermende contactlens in het oog plaatsen. Deze lens heeft geen sterkte, maar zorgt voor bescherming de eerste dagen na de ingreep, en zorgt ervoor dat je minder last zal hebben.

Wat zal ik merken de eerste dagen na de ingreep?

De eerste paar uur na de ingreep merken we dat de meesten een forse irritatie hebben. Nadien verbetert dit, maar de eerste drie dagen zal er toch frequent een branderig gevoel zijn, en irritatie. Dit is omdat het oppervlakkig wondje dat de laser gemaakt heeft moet genezen. Meestal merken we dat de derde dag de lastigste dag is, omdat dan het wondje bijna dicht is en dit duidelijk gevoelig is. Het zicht zal de eerste week (en zeker de eerste drie a vier dagen) wazig zijn. Na een week kan je normaal gezien terug met de auto rijden en terug aan het werk.

Wat zijn de risico’s van de ingreep?

De risico’s van dergelijke ingreep zijn klein. Ook hier is het voornaamste risico dat van over- of ondercorrectie. Dat risico is minder dan 2%, en dan kunnen we nog beslissen om eventueel bij te laseren. De verdere risico’s zijn zeer klein: er is een risico van infectie (<1/3.000), haze vorming of oogdrukstijging.

Op voorhand gaat de chirurg allemaal overleggen, en uitvoerig onderzoeken om zeker te zijn dat die risico’s zo beperkt mogelijk zijn.

Hoe kan ik deze ingreep vastleggen?

Je kan rechts boven de pagina klikken op “Vind een chirurg”. Daar kan je dan een afspraak maken bij een chirurg in de buurt, die je dan verder zal onderzoeken, begeleiden en de ingreep zal uitvoeren.