Project Description

Tweede generatie ooglaser: Femto LASIK

FemtoLASIK is sinds meer dan 15 jaar de meest uitgevoerde laseringreep wereldwijd. Hierbij kunnen we een snelle recuperatie combineren met een zeer scherp zicht. De ingreep zelf verloopt in 2 stappen: eerst wordt er met de meest nauwkeurige femtosecond laser (de Visumax van Carl Zeiss) een zeer fijn flapje gemaakt in het hoornvlies. Dit flapje is ongeveer 100 micrometer dun, zeer dun dus. Dit flapje wordt dan omgeklapt, en hieronder zal dan een tweede laser de correctie tot op een micrometer nauwkeurig kunnen inlaseren. Dit gebeurt dan met de excimerlaser, de MEL90 van Carl Zeiss. Deze laser is duidelijk nauwkeuriger dan oudere generaties laser, en verbruikt hierbij ook minder weefsel. Het resultaat is dus een hoornvlies dat steviger en stabieler is, wanneer je dit vergelijkt met andere lasers. Als laatste stap wordt het flapje hoornvliesweefsel dan mooi op zijn plaats gelegd, zodat alles ook zeer snel kan genezen. We zien in de praktijk dat de meeste mensen maar een uur of 3 a 4 last hebben van een irriterend gevoel, en daarna zijn ze hier van verlost.

Nauwkeurig

Onze laser van Carl Zeiss is van de laatste generatie, voor de best mogelijke resultaten

Tijdens de ingreep is er continu eyetracking, zodat de laser elke laserpuls perfect juist kan plaatsen

Veilig

Elke stap kunnen we dankzij zeer fijne lasers precies uitvoeren

Gecontroleerd

Onze lasertracker controleert 500 keer per seconde de positie van het oog, en past zijn behandeling hier op aan.

Snelle genezing

Binnen de 24u verdwijnt de irritatie en het branderig gevoel

Snelle recuperatie

FemtoLASIK zorgt voor een snelle recuperatie van het zicht. Vaak is het al binnen de 24u al goed, en wordt het de weken erna nog beter.

Wie komt in aanmerking voor Femtolasik?

Zowel een heel snelle recuperatie als een heel nauwkeurig resultaat zijn de voornaamste redenen waarom velen voor dit type van laser kiezen.  We zien wel dat niet iedereen hiervoor in aanmerking komt. Hiervoor dien je je eerst te laten onderzoeken bij één van onze oogchirurgen (zie rechtsboven “vind een chirurg”). Hij zal dan kijken of dit bij jou kan toegepast worden:

  • Je hoornvlies moet voldoende stevig en dik zijn. Er bestaat (zeer zeldzaam) een mogelijkheid dat het hoornvlies na de laser te dun wordt, en hierdoor is verzwakt. Dit gaan we vermijden door op voorhand je hoornvlies te scannen.
  • Je ogen mogen niet te droog zijn. We weten dat een 40% van de patienten met deze techniek tijdelijk wat drogere ogen krijgt. Dit kan je dan oplossen door kunsttranen te druppelen. Een klein deel kan echter blijvend droge ogen krijgen, en dat willen we natuurlijk zeker vermijden. Daarom wordt de kwaliteit van de tranen nagekeken, en indien dit niet goed genoeg is kom je hiervoor niet in aanmerking.
  • Je correctie moet stabiel zijn. Volgens de studies zien we dat iemand die twee jaar stabiel is, normaal gezien ook stabiel blijft en dus gelaserd kan worden.

Wat zijn de mogelijke risico’s?

  • Het voornaamste risico is dat van een over of ondercorrectie. Dit komt voor in ongeveer 2% van de gevallen. Dan gaan we, indien dit nodig is,  beslissen om eventueel wat bij te laseren.
  • De andere mogelijke risico’s zijn zeer klein, maar zeker nooit nul. Er is een risico op infectie (<1/3.000 ingrepen, net als bij elke medische ingreep), oogdrukstijging, verplaatsing van het flapje hoornvliesweefsel, ectasie, … Gelukkig is dit extreem zeldzaam, en kan hier vaak een tweede herstellende ingreep voor uitgevoerd worden.  Dankzij goede technologie voor screening en goede apparatuur voor de ingreep gaan we altijd deze risico’s tot een minimum proberen te beperken.

Hoe kan ik hiervoor een afspraak vastleggen?

Hiervoor ga je naar het tabblad ‘Vind een Chirurg’ en maak je een afspraak. Hij/zij zal dan verder kijken of je in aanmerking komt, en je verder begeleiden.